چگونه با بخشیدن مهریه حق طلاق بگیرم؟

حتما شما هم درباره بخشیدن مهریه خانم و گرفتن حق طلاق و حضانت فرزند شنیده‌اید. در این متن قرار است به صورت کامل درباره این موضوع توضیح دهیم که آیا امکان بخشیدن مهریه و گرفتن حق طلاق یا حضانت فرزند وجود دارد یا خیر؟ همچنین شما می‌توانید به صورت رایگان از کارشناسان حقوقی موسسه دادسو درباره طلاق توافقی، طلاق با داشتن حق طلاق، بخشیدن مهریه در ازای گرفتن حق طلاق، مشاوره دریافت کنید. 

مهریه حق خانم هست!

در زمان عقد یک‌سری حق و حقوق به صورت قانونی برای خانم و آقا تعریف می‌شود. آقا حق طلاق را به صورت قانونی دارد و مهریه به خانم تعلق می‌گیرد. مهریه می‌تواند عندالمطالبه (در هر زمان که خانم نیاز داشت مطالبه کند) یا عندالاستطاعه (در صورت استطاعت آقا پرداخت می‌شود) باشد. بسته به نوع مهریه خانم در هر زمان می‌تواند برای مطالبه مهریه خود اقدام کند. همچنین آقا به وسیله حق طلاقی که دارد، می‌تواند با پرداخت حق و حقوق مالی (مهریه، نفقه و اجرت المثل) برای جدایی خانم اقدام کند. 

طلاق توافقی یا یکطرفه؟ 

طلاق توافقی به نوعی از طلاق گفته می‌شود که خانم و آقا هر دو طرف راضی به طلاق هستند و سر موضوعاتی مانند مهریه، نفقه، حضانت فرزند و استرداد جهیزیه به توافق رسیده‌ باشند.

 در طلاق یک‌طرفه از سمت آقا، ایشان می‌تواند بدون نیاز به دلیل خانم را طلاق دهد. در این صورت باید حق و حقوق مالی خانم مانند مهریه، نفقه و اجرت المثل خانم را پرداخت کند و بعد ایشان را طلاق دهد. 

طلاق یک‌طرفه از سمت خانم

همان‌طور که می‌دانید خانم به صورت قانونی حق طلاق را ندارد و برای طلاق یا باید حق طلاق را داشته باشد و یا با استناد به یکی از شروط 12 گانه عقد می‌تواند طلاق بگیرد. 

شروط 12 گانه عقد مانند اثبات عسر و حرج (زندگی با آقا به قدری سخت و همراه مشقت باشد که امکان ادامه آن وجود ندارد)، اثبات اعتیاد صدمه زننده آقا، عدم پرداخت نفقه به مدت 6 ماه، مفقود الاثر شدن آقا به مدت 5 سال، ترک منزل توسط آقا به مدت 6 ماه مداوم یا 9 ماه متوالی و ... 

ث46ف5

وکالت در طلاق 

وکالت در طلاق یا کلمه حق طلاق که بین مردم غیر حقوقی مرسوم است، وکالتی است که این حق را به خانم می‌دهد به جای آقا به وکیل پایه یک دادگستری وکالت دهد تا در مراحل اداری طلاق حضور پیدا کند. 

حق طلاق باید دارای سه شرط باشد تا کامل بوده و خانم با استناد به این حق طلاق اقدام به جدایی کند. 

حق طلاق باید بلاعزل باشد یعنی دارای تاریخ مشخص نباشد و خانم در هر زمان بتواند برای طلاق اقدام کند. اگر تاریخ داشته باشد فقط تا زمان تاریخی که در وکالت ذکر شده است خانم حق دارد برای طلاق اقدام کند. 

حق توکیل به غیر داشته باشد تا خانم بتواند به جای آقا به یک وکیل پایه یک دادگستری وکالت دهد.

حق اسقاط در تجدید نظرخواهی و فرجام خواهی داشته باشد تا بلافاصله بعد از صدور دادنامه طلاق خانم بتواند به دفتر ثبت طلاق مراجعه کند. اگر این حق را نداشته باشد بعد از صدور دادنامه طلاق یک مهلت اعتراض 40 روزه وجود دارد تا اگر هیچ کدام از زوجین اعتراض نکرد، خانم بتواند رای را اجرا کند. 

بخشیدن مهریه و گرفتن حق طلاق 

اگر بعد از ازدواج قرار باشد آقا حق طلاق را به خانم بدهد باید به دفتر ثبت اسناد رسمی مراجعه کنند و یک سند وکالت در طلاق تنظیم و امضا کنند. 

امکان دریافت گرفتن حق طلاق و بخشش مهریه به صورت همزمان وجود دارد. در این صورت در وکالت‌نامه‌ای که تنظیم می‌شود ممکن است از کلمه بذل بلارجوع یا بخشش مهریه در ازای گرفتن حق طلاق ذکر شود. اگر مهریه بذل بلارجوع شود ارتباطی به وکالت در طلاق ندارد و به این معنا است که خانم مهریه خود را بخشیده و دیگر نمی‌تواند به مهریه خود رجوع کند. 

اما ممکن است مهریه در ازای گرفتن حق طلاق بخشیده شود، در این صورت اگر آقا حق طلاق را از خانم عزل کند، خانم می‌تواند به مهریه خود رجوع کند. یا اگر خانم به مهریه خود رجوع کند آقا می‌تواند وکالت در طلاق را از خانم پس بگیرد. 

سبسی

بخشیدن مهریه خانم به معنای گرفتن حق طلاق هست؟

این یکی از باورهای اشتباهی است که بین عموم افراد غیر حقوقی جا افتاده است. که خانم حق طلاق ندارد و می‌خواهد از همسرش طلاق بگیرد و فکر می‌کند با بخشیدن مهریه حق طلاق را دارد. 

در حالت عادی خانم مهریه خود را ببخشد، حق طلاق به ایشان واگذار نمی‌شود. بلکه باید سند بخشش مهریه و گرفتن حق طلاق تنظیم و امضا شود. 

یکی دیگر از باورهای اشتباهی که بین مردم جا افتاده است بخشیدن مهریه توسط خانم و گرفتن حضانت فرزند مشترکشان است. در صورتی که خانم و آقا سر این موضوع به توافق برسند و در دفتر ثبت اسناد رسمی یک سند مبنی بر بخشیدن مهریه و گرفتن حضانت تنظیم کنند، امکان پذیر است. اما به صورت کلی و بدون تنظیم وکالت‌نامه در دفتر اسناد بخشیدن مهریه به معنای گرفتن حق طلاق و حضانت فرزند نیست. 

وکیل برای طلاق با داشتن حق طلاق 

زمانی که شما وکالت در طلاق دارید، می‌توانید به یک وکیل پایه یک دادگستری وکالت دهید تا به جای همسرتان در مراحل اداری طلاق حضور پیدا کند. در صورتی که وکیل شما متخصص طلاق باشد دیگر نیاز به حضور شما در هیچ کدام از مراحل طلاق توافقی (حتی جلسات شلوغ دادگاه) نیست و ایشان باید صفر تا صد پرونده را بدون حضور شما انجام دهد. یکی دیگر از مزیت‌های وکیل طلاق توافقی این است که پرونده شما در کوتاه‌ترین زمان ممکن انجام می‌شود. 

محاسبه مهریه به نرخ روز 

نحوه محاسبه مهریه به نرخ روز به این صورت است که شاخص یک سال قبل از دریافت مهریه را بر شاخص سال عقد تقسیم میکنیم و عدد بدست آمده را در مبلغ کل مهریه ضرب میکنیم. برای مثال اگر سال عقد 80 و سال دریافت مهریه 95 باشد، شاخص سال 94 را به شاخص سال 80 تقسیم کرده و در عدد مهریه ضرب میکنیم. 

موسسه حقوقی دادسو 

موسسه حقوقی دادسو متشکل از تعدادی وکیل پایه یک دادگستری خانم و آقا است که به صورت تخصصی در امور حقوقی خانواده مانند طلاق توافقی، طلاق با داشتن حق طلاق و انحصار وراثت فعالیت می‌کنند. 

اگر حق طلاق دارید می‌توانید از مشاوران حقوقی این موسسه مشاوره رایگان دریافت کنید تا به صورت کامل شما را راهنمایی کنند.  

بعد از دریافت مشاوره رایگان می‌توانید یک جلسه به صورت حضوری یا آنلاین با یکی از وکلا داشته باشید تا توافقات شما مکتوب شود و در نهایت یک قرارداد الکترونیک در سامانه ثنا برای شما تنظیم می‌شود. بعد از امضای قرارداد الکترونیک ثبت دادخواست انجام می‌شود و طلاق با داشتن حق طلاق شما بدون نیاز به حضور هیچ یک از طرفین انجام می‌شود و دادنامه طلاق در کوتاه‌ترین زمان ممکن به دست شما می‌رسد تا آن را برای جاری شدن صیغه طلاق و مهر خوردن شناسنامه‌ها به رویت دفتر ثبت طلاق برسانید.   

 منبع:خبر منتشر شده در ایلنا نیوز در رابطه با طلاق توافقی

تکلیف جهیزیه در جدایی چیست؟

تکلیف جهیزیه در طلاق چه می شود؟

 

طلاق می‌تواند بدترین اتفاق در زندگی یک زوج باشد، اما وقتی روی آوردن به این کار اجتناب ناپذیر می‌شود، بهتر است تکلیف اموال زوجین ازجمله جهیزیه زن مشخص شود. در بیشتر اوقات پس از وقوع اختلاف بین زوجین هر یک از آنها از اهرم های قانونی یا غیرقانونی برای به زانو درآوردن طرف مقابل استفاده می‌کنند و گاه به جای به کارگیری شیوه های مناسب برای حل اختلاف یا پایان مسالمت آمیز زندگی مشترک با توسل به این اهرم ها برای خود و دیگران ایجاد دردسر می‌کنند. یکی از این اهرم های فشار، جهیزیه است.

برابر قانون زوج‌هایی که قصد طلاق و جدایی دارند باید برای رسیدگی به اختلاف خود به دادگاه مراجعه کنند و دادگاه مکلف است موضوع اختلاف آنان را در صورت حل نشدن به 2 داور ارجاع کند. ازجمله مواردی که داوران زن و شوهر باید به آن بپردازند حل مساله جهیزیه است و حتی در صورت صدور گواهی عدم امکان سازش، اجرای صیغه طلاق به پرداخت حقوق شرعی زن ازجمله جهیزیه او موکول می‌شود.

طبق قانون، شوهر اجازه فروش جهیزیه زن را ندارد زیرا این اموال به زن تعلق دارد و شوهر فقط تا زمان بقای زندگی مشترک حق استفاده از این اموال را دارد نه فروش آنها را. این در حالی است که زن حق دارد این اموال را از زندگی مشترک خارج کند، چون این اموال به او اختصاص دارد و هر مالکی حق هر گونه دخل و تصرف نسبت به اموال خود را دارد، اما گاهی اوقات اتفاق می‌افتد که برخی از مردان اقدام به فروش جهیزیه همسرانشان می‌کنند که البته پاسخ قانونگذار به این اقدام غیرقانونی این چنین است: گرچه با فروش این اموال توسط شوهر، او مسوولیت جبران خسارت و برگرداندن عین یا مثل یا قیمت آنها را دارد ولی چون رابطه زمانی بین زوج و زوجه برقرار نیست فروش این اموال از سوی شوهر خیانت در امانت به حساب نمی آید چون صورت برداری اموال و دریافت امضا از زوج در فهرست جهیزیه دلیل بر رابطه امانی بین آن دو نمی کند بلکه فقط برای اثبات مالکیت نسبت به آنها است به طوری که در صورت بروز اختلاف، مورد استناد قرار گیرد. البته فروش این اموال از سوی شوهر می‌تواند از سوی دادسرا و دادگاه به عنوان فروش مال غیر مورد رسیدگی قرار گیرد.

اگر برابر حکم دادگاه، شوهر با فروش جهیزیه به عنوان فروش مال غیر، محکوم شود علاوه بر مجازات مقرر درخصوص کلاهبرداری مکلف است عین مال یا در صورت نبودن عین مال، مثل یا قیمت آن را به زوجه برگرداند و برای این امر نیازی به ارائه دادخواست حقوقی نیست.

اما اگر زن بخواهد با شکایت کیفری موضوع فروش مال غیر را پیگیری کند باید در دادسرای محل وقوع جرم یعنی دادسرایی که جهیزیه در آن حوزه به فروش رفته شکایت کند و اگر بخواهد با تقدیم دادخواست حقوقی، اقامه دعوی کند باید دادخواست استرداد جهیزیه را در دادگاه محل اقامت زوج طرح و اقامه کند.

 

 

تنظیم دادخواست استرداد جهیزیه

اگر زن هنگام طلاق بدون روند قانونی اقدام به انتقال جهیزیه خود نماید، او متهم به سرقت می شود در حالی که اموال متعلق به اوست پس بهتر است قبل از اینکه مشکلی در راستای جهیزیه برای زوجین پیش آید، از لحاظ قانونی استرداد جهیزیه صورت گیرد.

در این مورد زن باید دادخواست استرداد جهیزیه را تنظیم کند تا در این باره تصمیم گیری شود. توصیه می شود هنگام تحویل جهیزیه صورتی از اموال مذکور تهیه و به امضای حاضرین به ویژه شوهر رسد که این امر در سهل نمودن استرداد جهیزیه در دادگاه بسیار اهمیت دارد.

گرفتن جهیزیه در طلاق با حضور شاهد

اگر سیاهه ای که توسط شهود امضا شده وجود نداشته باشد در گام بعدی به سراغ فاکتورهایی می رویم که در هنگام خرید جهیزیه صادر شده است. اگر این مورد نیز در دسترس نباشد حل مشکل تا حدودی پیچیده می شود.

دادگاه جلسه ای را برای رسیدگی تعیین می کند و اظهارات طرفین را مورد بررسی قرار می دهد ، اگر ادعای زن مورد قبول شوهر باشد او باید جهیزیه را به زن بازگرداند. در غیر این صورت شهادت شهودی که ذیل استشهاد را امضا نموده اند در نظر گرفته می شود.

این شهود باید به دادگاه مراجعه و مشاهدات خود را بیان کنند. در صورتی که این اظهارات مورد قبول واقع شود حکم به استرداد جهیزیه صادر خواهد شد و چنانچه زوج از اجرای حکم دادگاه امتناع نماید، از طریق اجرای احکام دادگستری اقدام خواهد شد.

هنگام وقوع طلاق آنچه از اموال منقول در زندگی مشترک مورد استفاده اختصاصی زن است به خودش تعلق می گیرد و اموال اختصاصی مرد نیز متعلق به خودش است، اما بحث جهیزیه جداست.

برای بردن جهیزیه بهتر است افرادی در محل حضور داشته باشند تا مشکلی برای آنان پیش نیاید و این روند با کمترین مشکل به پایان برسد. شاید در هنگام استرداد جهیزیه باز هم اتفاقاتی بیفتد که به هیچ عنوان به نفع طرفین نخواهد بود بنابراین چه بهتر که با حضور شاهد همه چیز ختم به خیر شود.

مشکلات و جاده ناهموار پس از طلاق

طلاق تلخ است و تلخ تر از آن لجبازی هایی که راه منتهی به زندگی مشترک را ناهموارتر می کند. مشکلاتی که بر سر استرداد جهیزیه وجود دارد ، مشکلات پرداخت نفقه و مهریه ، تلخی که از کشکمش بر سر حضانت فرزند حاصل می شود، اوضاع را لحظه به لحظه سخت تر می کنند.